Nettans blogg

Senaste inläggen

Av Anette Törnström - 11 november 2012 11:29



Färdigt på: 2h 13 min
Ingredienser

50 g jäst 
5 dl mjölk 3% 
150 g smör 
250 g kesella 
2 dl strösocker 
1 g saffran (2 kuvert) 
1 tsk salt 
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer 
russin 
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

 

 

Gör så här

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

 

Av Anette Törnström - 10 november 2012 20:24

I morgon är jag borta halva dagen så det blir nog något recept på kvällen jag hoppas verkligen att det uppskattas att jag lägger in recept här på min blogg även lite andra saker med.

 

 

 


Av Anette Törnström - 10 november 2012 19:35

 


Snickerskaka

INGREDIENSER.

700 gram jordnötssmör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker/vanillinsocker
10 dl Cornflakes (krossade)
4 dl sirap
2 dl kokos
450 gram mörk blockchoklad
1 msk olja

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Blanda jordnötssmör, sirap, socker och vanilj-socker och värm på svag värme - för att det ska bli mer lättarbetat. Observera, koka inte.
  2. 2. Blanda ner de krossade flingorna och kokosen.
  3. 3. Smält blockchokladen i en kastrull och tillsätt oljan. Rör ihop.
  4. 4. Lägg upp smeten på en bakplåt med bakpapper. Bred ut chokladen på smeten. Låt det stelna i kallt.
  5. 5. Skär kakan i dina egna former.

Dryckestips: Mjölk är gott till.


Av Anette Törnström - 10 november 2012 15:11

 

 

Art design Karamellskål.   

elegant stjärnmönstrad skål för förvaring av julens godsaker.

Julpris 149:-

För er som bor i närheten av mig. Finns flera fina jul produkter så hör av er om ni vill veta mera.

 



Av Anette Törnström - 10 november 2012 11:42

 

 

Solen skiner lite då & då här i dag så jag skall nog ta på mig & gå en promenad tänkte jag. Jag kommer att lägga ut recept här på min blogg & även skriva om vanliga saker med här. I dag lär det bli en lugn lördag skall vara hemma hela dagen man behöver inte ränna varje dag tycker jag. Eftersom det inte blev fredagsmys  i går får vi ta det i kväll i stället. 

Av Anette Törnström - 10 november 2012 11:31

 

 

Ischoklad

Ingredienser

100 gram  

200 gram  


Tillagning

1. Bryt sönder blockchokladen och lägg den tillsammans med kokosfettet i en bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten. Rör om och låt det hela smälta till en jämn massa.

2. Fyll små veckade aluminiumformar med chokladsmeten och ställ dem kallt en timme.

 

Av Anette Törnström - 9 november 2012 20:53

Tänkte lägga in lite recept här på julgodis & jul kakor lite varje dag för er som inte vet vad ni skall baka eller göra nu till julen.

 

Mormors knäck - godis


2 dl  
2 dl  

2 dl  
2 msk  

0,75 dl  

 


Tillagning


1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.

2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.

4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.

 

Av Anette Törnström - 9 november 2012 10:45

Ringde till läkaren nyss skall dit den 20/11 om min högra vad få se vad det kan vara känns som tusen nålar på baksidan av vaden. Är trött & har huvudvärk i dag igen har sovit dåligt i natt drömde att jag satt i en rullstol & blev stryp vad det nu skall betyda & nä jag är inte gravid alla tror att bara gravida drömmer konstiga drömmar.Solen skiner lite ute i alla fall.Så det blir nog en fin dag.Nä dax att ta en påtår av kaffet så att man vaknar ha en bra dag alla.

 

     

Presentation


Nettans blogg

Gästbok

Länkar

klart.se

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards